nem lehet megfogni az egész világ kezét

2022.08.17 14:51

 

„Nem tudtam, hogy Salamon úr nem bírja elviselni a felejtést, azt, hogy elfelejtsék az olyanokat, akik éltek és szerettek, de nem hagytak nyomot maguk után, akik voltak valakik, és semmik lettek, por és hamu, régi bútordarabok, őskövületek…
Ez az. Mindenki emlékszik a nagy emberekre, és senki sem törődik azokkal, akik semmire sem vitték, de szerettek, reméltek és szenvedtek. Akik alázattal viselték sorsukat születésüktől a végállomásig. Már a kifejezés is, hogy „semmire sem vitték”, gyalázatos és tűrhetetlen. Nem bírom elfogadni, és szerény eszközeim szerint küzdök ellene.”

„Chuck szerint ki kéne találni egy különleges karatét érzékenységre, hogy legyen védelmi eszközünk vele szemben…”

„Pofon teszi az embert… Az, hogy kezdetben voltak a pofonok, abból lett a pofánk, mert, ugye, az élettani működés alakítja ki a szerveket.”

„A sztoicizmus, az olyan, hogy az ember annyira fél, hogy mindent elveszít, hogy direkt mindent elveszít, hogy ne kelljen félnie. Ezt nevezik szorongásnak…”

„Egyszerű dologról van szó. A tehetetlenségről. Az igazi, a totális tehetetlenségről, amikor állandóan csak elhaló, kihaló hangokat hallasz a világ egyik sarkától a másikig.”

„Vannak korok, időszakok, amikor nem szabad túlságosan igényesnek lenni, és azért is hálásnak kell lenni, ha valaki nem követ el valamit ellenünk.”

„Megfogtam a kezét. Nem személyes célzattal, de hát nem lehet megfogni az egész világ kezét.”

„Az a fontos, hogy ne maradj egyedül, jöjjél össze másokkal, és ébredj tudatára, hogy másoknak is érző szíve van, és sok a jóakarat az emberiségben.”


Romain Gary: Salamon király szorong